Third Peak Ben Nevis | Food for Flow

Flow: balans tussen uitdaging en vaardigheden

Je moet doen waar je goed in bent. Cliché, maar het helpt behoorlijk in het leven. Schud voor jezelf, zo uit de losse pols, even één ding: waar ben jij altijd goed in geweest? Ik ben van nature goed in lopen. Gezegend met flexibele pootjes. Badminton was de ideale sport voor mij. Tien jaar later ben ik minder van de binnen-competitie en meer van de buiten-uitdagingen. Lekker dwars door het bos rennen. Of genadeloos van een berg afstuiteren.
En daarom deze idiote >>Three Peaks Yacht Race. Combinatie van vijf dagen pittig zeilen en lopen, door woest aantrekkelijk landschap. Op mijn lijf geschreven. Althans, het lopen is op mijn lijf geschreven.

“Het lijkt me een verschrikking, die drie bergen op. Ik moet er niet aan denken.”

Mijn vader. Hij hoeft er ook niet aan te denken. Als schipper dient hij zich volledig te concentreren op de zeiltocht, de Three Peaks Yacht Race wordt hogeschool kustzeilen. Met rare stromingen, getijverschillen tot negen meter (!) en onvoorspelbare winden zowel fysiek als technisch een enorme uitdaging. Dat is hem dan weer op het lijf geschreven. Mij absoluut niet. Ik ben een mooi-weer-mee-zeiler. Mijn geliefde broer Joost, begenadigd wedstrijdzeiler: “Ils. Jij kunt prima op die boot zitten. Maar je kunt niet zeilen.” Ehm… klopt. En ik moet er niet aan denken om verantwoordelijk te zijn over een zeilboot in woelig water.

Een belangrijk element van flow is de balans tussen de taak waar je op gericht bent en de vaardigheden die je in huis hebt: de uitdaging is hoog, maar je hebt ook de vermogens om die uitdaging aan te kunnen. Dat geeft ervaringen van mastery en zin. Je kunt je competenties volledig inzetten, in iets wat je waarschijnlijk graag doet. Met grote kans dat je de taak tot een goed einde brengt of het doel haalt.

In feite stretch je jezelf naar een volgend level

In feite stretch je jezelf naar een volgend level. Wil je flow ervaren dan is het zaak dat de uitdaging nog binnen je bereik valt, binnen jouw potentieel. Stretch je te ver dan wordt het doel niet alleen onhaalbaar, de kans is groot dat stress en angst de overhand krijgen. Aan de andere kant, ik tref aardig wat mensen die eerder last hebben van een bore-out dan een burn-out. Als mens hebben we de behoefte om te groeien en onze talenten tot expressie te brengen. Ervaar je te weinig uitdaging dan kun je je jouw vermogen niet kwijt, wat ervaringen van verveling, apathie en frustratie kan geven.

Ik snap geen hout van de stroomkaarten en getijdentabellen die Rob me vandaag liet zien. En ik zou me er ook niet avond aan avond in willen verdiepen zoals hij nu doet. Ja, ik ren liever rondjes in de kou ja. Het heeft een hoog gekkenwerkgehalte, maar de ongewone combinatie van competenties en toewijding die de Three Peaks Yacht Race vraagt vinden we nou juist zo gaaf. Binnen het team van zeilers en lopers moeten we vertrouwen op elkaars vermogen. Leren van de krachten van de ander, godzijdank zonder hetzelfde te hoeven zijn of te kunnen. Ik vrees momenten dat ik het zeilen verre van gaaf zal vinden. Eerlijk? Ik weet niet eens zeker of ik het durf. Maar daarover later meer.

>>Check onze expedities en ga mee!