Haal jezelf uit ‘lockdown’: open-up!

Wat verlangen we ernaar dat de wereld weer opengaat! Winkels, scholen, gelegenheid om te sporten en uit te gaan. En eindelijk weer meer nabijheid en contact met geliefden…

Maar we moeten nog een tijdje in lockdown blijven. Naast de praktische kant (niet weg kunnen, opgehokt zitten, kinderen thuis…) heeft dit een grote fysieke en mentale impact. En dat zit hem niet alleen in de eentonige herhaling van bewegingen, zoals iedere dag alleen voor je laptop moeten zitten, en niet meer dan de gebruikelijk gang door je huis kunnen maken, maar ook in de mentale boodschap.

‘Een lockdown (letterlijk: afgrendeling of vergrendeling) is een noodprotocol dat meestal beoogt te voorkomen dat mensen of informatie een gebied verlaten. Het protocol kan meestal alleen worden ingesteld door een autoriteit. Lockdown kan ook worden gebruikt om mensen te beschermen tegen een bedreiging of andere externe gebeurtenis. Bij gebouwen betekent een lockdown gewoonlijk dat deuren zodanig zijn vergrendeld dat niemand naar binnen of naar buiten mag. Een volledige afsluiting betekent meestal dat mensen moeten blijven waar ze zijn en dat ze geen gebouw of kamers binnen dat gebouw mogen betreden of verlaten.’ (Wikipedia)

Verkramping tijdens de lockdown
De betekenis van ‘lockdown’ laat zien dat de beweging erop gericht is om onszelf af te sluiten van de buitenwereld, uit veiligheid en bescherming. Als we dag in dag uit denken ‘we moeten in lockdown’, dan doet dat iets met ons lijf, dat zich onbewust ook meer gaat afsluiten: het heeft een verkrampende werking. Dat we nu massaal last hebben van pijnlijke schouders en nek heeft niet alleen met de matige thuiswerkplekken en eentonige werkhoudingen te maken, maar ook met de onbewuste herhaling van de boodschap die zich vastzet in ons lijf. Ik duik onwillekeurig iets in elkaar, mijn spieren trekken samen. Van het woord ‘lock’ ga ik niet bepaald vrijer ademen, het zet eerder een soort klem op mijn borst. En als ik maar lang genoeg ‘down, down, down’ blijf herhalen, dan zakt mijn lijf vanzelf wel in elkaar…

Wat we denken en geloven is gerelateerd aan onze fysieke vorming

Wat we denken en geloven is gerelateerd aan onze fysieke vorming en de manier waarop we ons bewegen. Hoe meer een boodschap zich in ons herhaalt, hoe meer we deze inprenten en deze terug te vinden is in onze houding. Dit heeft onder meer effect op onze ademhaling, bewegingsmogelijkheden en emoties. Het beïnvloedt ook de kwaliteit van onze waarneming en het contact met onze buitenwereld.

Beweeg jezelf uit ‘lockdown’…
Ja, we moeten nog een tijdje verstandig de maatregelen volgen, om te bereiken waar ze voor bedoeld zijn. In de openbare ruimte en sociaal gezien hebben we nu nog steeds te maken met beperkte bewegingsmogelijkheden. Maar dat betekent niet dat we ons eigen lijf in standje lockdown hoeven te houden. Om uit een eentonige houding en de nadelige effecten daarvan te komen, is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om de tegenpool te verkennen. Wat is eigenlijk het tegenovergestelde van ‘lockdown’, vroeg ik me onlangs af, welk woord hoort daarbij? En welke beweging, welke houding?

…Open-up!
Open-up… jaaaa… als ik me herinner hoe dat voelt, ontstaat er al meteen een zucht van verlichting. Ik merk dat ik rechter ga zitten en meer ademruimte krijg. En dat alleen nog maar door de gedachte. De nodige maatregelen in acht nemende zijn we prima in staat om ons systeem meer opening en ruimte te geven. Zelf probeer ik daar iedere dag wat dingen in uit. Bij deze deel ik wat manieren en oefeningen die helpen om meteen weer de verruiming te voelen.