Just do it, vanuit liefde

De Three Peaks Challenge 24-uurs: Mount Snowdon, Scafell Pike en Ben Nevis binnen 24 uur beklimmen en afdalen, met een team van vier. The HillMonkeys, aangenaam.

Sommige dingen moet je gewoon doen. Ook jij hebt vast nog wel ergens een droom of wens liggen waarvan je weet: eigenlijk moet ik het gewoon doen. DOE HET DAN. Die gedachte promoot Nike al jaren, just do it blijft een ijzersterke slogan, zeker voor een sportmerk.

Die Three Peaks dus. Dat gaan we gewoon doen. Nou gewoon, gewoon is het misschien niet om de drie hoogste toppen van Wales, Engeland en Schotland binnen 24 uur op en af aangetikt te willen hebben, net als dat het niet gewoon is om in plaats van met de zwaarste tocht op de Ben Nevis te starten en zuidwaarts te rijden, het omgekeerde te doen, als trainingsdoel voor de >>Three Peaks Yacht Race 2020 en omdat je zo nodig in Schotland wilt eindigen. En bovendien ook de autoroute tussen de bergen te rijden, in plaats van ‘dedicated drivers’ die zelf niet lopen, zoals de Three Peaks website adviseert (The HillMonkeys. Dedicated drivers, aangenaam).

Presteren is leuk, maar ik ben niet aan dit feest begonnen om wereldkampioen bergrennen te worden, of om te bewijzen dat we dit kunnen. In zijn boek ‘Running Buddha’ legt meditatieleraar en fervent marathonloper Sakyong Mipham leerzame verbanden tussen mediteren en hardlopen: allebei draaien ze om training van lichaam en geest. Over het algemeen verkeren atleten die op de toppen van hun kunnen presteren in een vriendelijke en ontspannen stemming, wat hen bewustzijn en perspectief geeft, zegt hij:

‘Als ik de race gewoon met volledige inzet en vriendelijk loop, wordt het mijn bondgenoot. Vriendelijk zijn betekent begrijpen dat het leven een reis is die constante aandacht vergt. Daarom maakt vriendelijkheid het ons mogelijk om een marathon uit te lopen zonder onszelf onder druk te zetten en meteen over de volgende na te denken. Vriendelijkheid betekent ‘just do it’ op zo’n manier dat we het steeds weer kunnen doen.’

Als je jezelf een doel stelt, hoe ga je daar dan op af?

Wie mij in mijn badmintontijd bezig heeft gezien weet dat ik furieus over de baan kon bewegen. Ik gaf alles, wat voldoening gaf maar me ook compleet kon uitputten. Op het verkeerde moment. De manier waarop je beweegt naar je doel, de intentie van waaruit je beweegt, is bepalend. Zo heb ik geleerd om niet alleen kracht te zetten en gas te geven, maar ook vanuit zachtheid te bewegen en de boel te laten gaan. Flow is een ervaring van ontspanning in de inspanning. Het lijkt een tegenstelling, omdat veel mensen presteren met hardheid in verband brengen, maar juist vanuit zachtheid en liefde kunnen we prachtige prestaties leveren.

Uiteindelijk doe ik de Three Peaks omdat ik dit een keer gedaan wil hebben. Om de vreugde in het lopen zelf, in de gebieden waar ik het liefste ben. En dit te delen met anderen. Zo simpel is het. Dus laten we het gewoon lekker gaan doen.