Levensenergie in je lijf

“Ik ben klaar met de zwaarte. Niet dat die er niet mag zijn… niet dat ik hem niet kan voelen… maar het is alsof ik zeg: ja, ik zie je, bedankt, maar ga maar….” Andrea maakt een beweging met haar handpalm naar buiten, van zich af. “Ja, ik weet dat je er bent, en nu is het tijd voor iets anders… “

Een tijdje is ze stil. “Het is alsof ik iets probeer te beschermen.” Ze maakt in een zachte beweging een bolletje van haar handen en brengt dit naar haar borstgebied. Ze houdt het dicht tegen zichzelf aan. “Het is mijn levenslust. Mijn levensenergie… die wil ik vergroten.”

In mijn eigen leven en het werken met mensen is het mijn lijfspreuk geworden: ‘Life is energy in motion’. Leven is energie in beweging. Ik las het voor het eerst in het boek ‘Wat wél werkt’ van Alan Seale. Hij beschrijft de fundamentele natuurwetten en wat dit betekent voor transformatieprocessen die we als mens doormaken. Alles wat leeft is in beweging. Wij zijn in beweging. De levensenergie in ons lichaam kan geblokkeerd raken, vast komen te zitten, kwijtraken zelfs, maar het zal de stroom weten te hervinden.

‘Het is mijn levensenergie… die wil ik vergroten’

We volgen haar intentie en geven aandacht aan de levensenergie in haar lichaam. Andrea ontdekt in beweging hoe ze dit voelt. Soms heel fysiek en tastbaar, soms energetisch en onbenoembaar, maar steeds duidelijk aanwezig. Niet alleen van binnen, maar ook buiten om haar lichaam heen. Ze onderzoekt hoe het vanuit haar natuurlijke beweging uitgenodigd kan worden, hoe de energiestroom zich versterkt. Hoe ze er uiting aan geeft. En wat gebeurt er als ze volgt waar de energie naartoe gaat?

In de lichaamstaal wordt het zichtbaar. Het blijkt nieuwe perspectieven te openen. “Ik zie geen perspectief… ik vóel perspectief. Ik voel dat er leven is voorbij het zwarte gat. En ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat het leven me te brengen heeft.”

Bronnen

  • Wat wél werkt. Transformational presence – een nieuwe manier van leven, een nieuwe manier van werken – Alan Seale (Het Eerste Huis, 2011)
  • Muziektip: ‘Divenire’ (‘worden’) – Ludovico Einaudi