Lichaam en geest openen

Deze tijd vraagt veel van ons, fysiek, mentaal en emotioneel. Ervaar je dat je vastzit? Voel je spierpijn, verkramping of dat de energie in je lijf geblokkeerd is? Hier vind je verschillende manieren om lichaam en geest te openen, wat zorgt voor ontspanning, meer doorbloeding en energie.

Oefening: vrij bewegen

Onze bewegingen zijn vaak gecoördineerd en doel- of taakgericht. Deze oefening geeft verlichting en ontspanning in het systeem en verhoogt de doorbloeding en energie. Zeker als je last hebt van verkramping of spierpijn in (delen van) je lichaam is dit een fijne oefening.

– Ga staan op een plek met ruimte.
– Ervaar welke delen in je lijf gespannen en ontspannen voelen.
– Zet je lievelingsmuziek aan.
– Laat je lijf er vrij op bewegen: het hoeft nergens aan te voldoen en het hoeft geen dans te zijn.
– Breng je aandacht naar de delen die gespannen voelen en nodig ze uit om te bewegen.
– Laat de controle over de bewegingen gaan; laat je hoofd los, volg je lijf, waar het zin in heeft.
– Voel welke delen nog niet bewogen hebben en nodig ze uit om ook te bewegen.
– Varieer in de beweging: snel, langzaam, ritmisch, vloeiend enz.
– Ontspan ook je gezicht, en adem. Geniet er vooral van, laat de energie vrij stromen!
– Ga weer staan. Merk op hoe je de delen in je lijf nu ervaart. En vervolgens je lijf als geheel.

Oefening: los schudden

We zijn niet zo gewend om ongecontroleerde bewegingen te maken. Terwijl dat juist een manier van bewegen is waarin we veel spanning kunnen ontladen en stroming van energie kunnen ervaren. Je kunt dit binnen of buiten doen:

– Sta ontspannen met beide voeten naast elkaar rechtop. Merk op hoe het met de energie in je lichaam is. Neem de tijd voor ieder lichaamsdeel:
– Schud je handen, polsen, ellebogen en armen los;
– Schud je voeten, enkels, onderbenen los;
– Schud je bovenbenen met je handen los;
– Schud je bekken, heupen en billen los;
– Schud je onderrug, buik en bovenrug los;
– Beweeg losjes je hoofd, nek. Laat je adem ook los en maak er als je wilt geluid bij;
– Beweeg alles los. Laat de regie los, laat je door je lijf ‘chaotisch’ bewegen.
– Sta weer ontspannen met beide voeten naast elkaar rechtop. Merk op hoe het nu met de energie in je lichaam is.

Oefening: hartgebied openen

Deze oefening kan ontspanning, energie en meer lucht geven als je druk op de borst, schouders, rug en/of nek voelt. Als je veel gespannen voorover gebogen zit, bijvoorbeeld voor je laptop. Of als je ervaart dat je bovenlichaam een in elkaar gedoken houding heeft. Ook fijn als je ervaart weinig lucht te krijgen.

– Leg een kussen of opgevouwen deken op de grond, eventueel op een matje.
– Ga rustig op je rug liggen, met het kussen onder het midden- en bovengedeelte van je rug, ter hoogte van je middenrif en hartgebied. Doe als je wilt je ogen dicht.
– Ervaar of je ontspannen en comfortabel ligt, en of je zo een tijdje zonder enige spanning kunt blijven liggen.
– Als je lekker en goed ligt, voel je het hartgebied iets hoger liggen op het kussen en dat je nek/hoofd, schouders/armen, en onderlijf rusten op de grond.
– Ga met je aandacht langs alle delen in je lijf. Ervaar de ontspanning.
– Breng je aandacht naar je hartgebied. Ervaar hoe dit deel van je lijf nu voelt. Zowel aan de voorkant, achterkant als zijkant van je ribben. Je kunt het hartgebied eventueel heel lichtjes bewegen.
– Richt daarbij je aandacht op de ademhaling. Je kunt daarbij je handen op je buik en hart leggen. Volg met je aandacht je handen terwijl je de adem in en uit voelt stromen.
– Blijf rustig ademen, vanuit de intentie dat het borst- en hartgebied zich openen. Misschien krijg je de behoefte om te zuchten. Luister naar de sensaties in je lichaam.
– Blijf zo 10 minuten rustig liggen. Of zo lang als jij de oefening wilt laten duren.
– Sluit de oefening bewust af en laat je lijf heel rustig uit de houding komen.

Oefening: de relatie tussen je gedachten en je lijf

Wat we denken en geloven is gerelateerd aan onze fysieke vorming en de manier waarop we ons bewegen. Hoe meer een boodschap zich in ons herhaalt, hoe meer we deze inprenten en deze terug te vinden is in onze houding. Dit heeft onder meer effect op onze ademhaling, bewegingsmogelijkheden en emoties. Het beïnvloedt ook de kwaliteit van onze waarneming en het contact met de buitenwereld. Deze oefening is om de relatie te ervaren tussen je gedachten en je lijf.

– Ga op een plek staan waar je vrije ruimte hebt. Neem waar hoe het nu met je lijf is.
– concentreer je op de zin ‘ik zit vast’. Herhaal deze zin voortdurend in jezelf, 1 minuut lang. Voor een sterker effect spreek je de zin hardop uit (voel het verschil maar).
– Ervaar welk effect dit heeft in je lijf. Vergroot het uit. Merk op wat de boodschap met je houding doet, welke beweging er ontstaat, wat je lijf geneigd is om te doen. Dit kan ook heel subtiel zijn.
– Kom, als je hebt waargenomen wat er gebeurt, terug in neutrale positie.
– Concentreer je nu op de zin ‘ik voel me vrij’. Herhaal deze zin voortdurend in jezelf, 1 minuut lang. Voor een sterker effect spreek je de zin hardop uit.
– Ervaar welk effect dit heeft in je lijf. Vergroot het uit. Merk op wat de boodschap met je houding doet, welke beweging er ontstaat, wat je lijf geneigd is om te doen. Dit kan ook heel subtiel zijn.
– Kom, als je hebt waargenomen wat er gebeurt, terug in neutrale positie.
– Bemerk wat het verschil is tussen de twee ervaringen.

Bronnen

  • De hemel op aarde – Anodea Judith en Lion Goodman (Altamira, 2013). Praktische en doelgerichte inleiding op het chakrasysteem.
  • Body & Mind Language – Jos Dolstra (GV Media, 2012). De relatie tussen lichaamstaal, lichaamshouding en levenshouding.

Muziek

  • The River – Geoffrey Oryema (spotify)
  • Prosperity Codex – Marya Stark (spotify)
  • Bloodflow – Grandbrothers (spotify)
  • Open your eyes – Guano Apes (spotify)