Flow: energie in beweging

Flow is voor mij een belangrijk principe in het leven en in mijn werk. In de ervaring die ik onder meer als sporter en coach heb opgedaan, heb ik geleerd wat flow allemaal kan betekenen. Kenmerken die wat mij betreft leidend zijn:

Flow is energie in beweging
Je kunt flow zien als een staat van zijn, een ervaring die je hebt dat alles vanzelf gaat in wat je doet. De energie stroomt, je doet wat je moet doen, in verbinding met je omgeving. Flow heeft fysieke, emotionele, mentale en spirituele componenten, en er zijn veel theorieën en modellen, maar het basisprincipe blijft hetzelfde: flow is energie in beweging.

Het ontstaat door in beweging te komen
Je begint met een visie, een gevoel, een droom, en je begint iets te maken met elkaar, een project, een tekst, een lied, en dat ontwikkel je al doende. Of denk je al snel: nee laat maar, het lukt toch niet? We hebben vaak beperkingen in ons denken, terwijl het lichaam heel veel kan. Andersom kunnen we fysieke beperkingen hebben, maar met de juiste mindset ontzettend veel realiseren. Dus ga, doe het! Doe eens gek. Heb het lef om te dromen en om het aan te gaan en er daadwerkelijk actie aan te geven. We kunnen meer dan we denken.

We hebben Body & Mindset nodig
De juiste mindset (growth mindset) alleen is niet genoeg om in flow te kunnen zijn. Daar heb je ook je lijf voor nodig. En dan vooral de verbinding tussen die twee. De samenwerking in lichaam, geest en ziel heb je nodig om aanwezig te zijn en optimaal te kunnen presteren. Dat is te zien in wie je bent, hoe je samenwerkt en hoe je bezield bent in wat je doet. Dit noemen wij embodied leadership. Je missie leef je niet vanuit je hoofd maar vanuit je hele wezen. Het is belangrijk de verbinding met de essentie te blijven voelen, en dat gebeurt in je lijf.

Het proces is net zo belangrijk als het doel
Samen genieten van wat je aan het doen bent, ieders talenten en vaardigheden benutten, elkaar stimuleren en de ruimte gunnen. Samen kom je verder. En ook als je halverwege komt is het waardevol, want de waarde zit al in het doen zelf. Daar speelt intrinsieke motivatie. In ons geval de reis en race samen aangaan, zeilen, lopen… geen garantie op finishen, maar we gaan ervoor. En zo werkt het vaak in teams.

Flow betekent de creativiteit laten stromen, losgaan… spelen!
No words needed…

In afstemming met elkaar kan synergie ontstaan
De juiste energie waarin alles samenkomt. De magische factor. En dan zou je ook weleens heel goed kunnen presteren… maar flow valt niet af te dwingen. Zodra je het gaat controleren, ben je het kwijt. Wel kun je de voorwaarden voor flow scheppen. Daarin aanwezig blijven, en vertrouwen op de stroom…

Leren omgaan met stagnatie
Heus dat je niet de hele tijd in flow bent of zou moeten zijn. Het leven is ook gewoon het leven. Onderweg kom je belemmeringen en moeilijkheden tegen. Er moet vaak heel wat gebeuren voor je uiteindelijk tot die performance komt. Daar moet je van alles voor doen, fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel… dat ziet niet iedereen aan de voorkant. Een belangrijke factor voor flow, en voor succes, is het constructief omgaan met weerstand, problemen en shit die je tegenkomt onderweg. Ook als team of groep. Dat vraagt persoonlijk leiderschap en onder ogen komen wat er speelt.

In flow zijn betekent in verbinding zijn met het grotere geheel
Je bent geconcentreerd op je taak, doet precies wat je moet doen en bent ondertussen bezig je eigen ikje te ontstijgen, in contact met je omgeving, of dat nou je publiek is, de maatschappij, de kosmos… dat geeft zin en betekenis. Je voelt betrokkenheid bij de wereld om je heen. Je voelt je onderdeel van het collectief. Het is wat wij ervaren als we zeilen en in de bergen zijn met elkaar. En wat ik ervaar als we lekker werken met een team bijvoorbeeld.